Welk lettertype past het beste bij mijn website?

‘Welk lettertype past het beste bij mijn website?’, een vraag die veel ondernemers bezig houd.

Om uw zorgvuldig geschreven teksten duidelijk maar ook stijlvol (passend bij het ontwerp) weer te geven, bestaat tegenwoordig de mogelijkheid een keuze te maken uit een grote hoeveelheid aan lettertypen.

Maar wat is nou het ideale lettertype voor uw website? Daar komen verschillende factoren bij kijken: Leesbaarheid (leessnelheid), aantrekkelijkheid en persoonlijke voorkeur van de gebruikers. Helaas is het zo dat u maar een aantal verschillende lettertypes kunt gebruiken aangezien niet iedere browser dezelfde lettertypes ondersteunt. Vandaar dat u vaak bij websites de zogenaamde

Web safe lettertypes vindt zoals Verdana, Arial en Times New Roman. Ze genieten de persoonlijke voorkeur van menig gebruiker, zijn aantrekkelijk en blijken goed en snel leesbaar.

Er is meer mogelijk dan alleen websafe lettertypes:

Altijd maar dezelfde lettertypes wordt wel een beetje eentonig en niemand kan zich onderscheiden. Gelukkig komt daar langzaam verandering in… Tegenwoordig is door tools als Typekit (typekit.com) en Google Web Fonts (www.google.com/fonts) de keuze enorm toegenomen. Ook worden onze beeldschermen steeds scherper, waardoor details van letters beter worden weergegeven.

Hier volgen alvast een paar handige tips:

1. Leesbaarheid is nog belangrijker dan de esthetische kwaliteit van typografie. Of we een tekst wel of niet mooi vinden, beïnvloedt ons gedrag namelijk niet. De leesbaarheid van tekst doet dat wel. U dient vooral ook rekening te houden met het feit dat het lezen van teksten op een beeldscherm, stukken vermoeiender voor de ogen is dan bijvoorbeeld gedrukte tekst.

2. Voor een zakelijke site is het beter een goed leesbaar lettertype te kiezen i.p.v. een speels font als ‘comic sans ms’ dat beter bij een hobby-site past. Teksten in een slecht leesbaar, handgeschreven lettertype worden negatiever ervaren dan wanneer dezelfde tekst in een standaardlettertype wordt geschreven.

3. Iedere letter heeft zijn eigen karakter en uitstraling. Het is de uitdaging de optimale balans te vinden tussen een goed leesbare letter en een ‘eigen’ letter die de beleving van uw merk versterkt. En met de juiste letter alleen bent u er nog niet. Marges, kleurcontrast, regelafstand en spatiëring kunnen het design maken of breken.

4. Zorg voor genoeg witregels in uw tekst. Hoe makkelijker we een tekst lezen, wordt sterk bepaald door de witruimte om een letter, woord, zin of alinea heen. Deze ruimte zorgt ervoor dat onze hersenen de structuur van een tekst overzien.

5. Hieronder volgen een aantal lettertypes die vrijwel altijd een ‘safe choice’ zijn als het gaat om lettertype gebruik voor uw website. De lettertypes bevinden zich ook vrijwel altijd in ieder systeem:

  • Arial
  • Comic sans MS
  • Courier New
  • Georgia
  • Times New Roman
  • Verdana
mm

About the author

Dennis de Jong
Front End Web Developer bij
Bij mij kunt u terecht voor al uw technische vragen over WordPress. Zelf heb ik al meer dan 8 jaar ervaring met het Content Management Systeem WordPress. De website bouw en opzet daar ben ik verantwoordelijk voor.

Got Something To Say:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *